שואלים אותי לעתים קרובות אם התוצרת שאנו קונים תמיד חייבת להיות אורגנית. בואו נודה, אורגני בדרך כלל עולה יותר מפירות וירקות שגדלו באופן קונבנציונאלי ולכולנו אין תקציב שיכול להסתדר עם אורגני לחלוטין.
לפני כמה שנים ראיינתי את אורוואשי ראנגאן, מנהלת הפרויקט של Greenerchoices.org של דוחות צרכנים. היא מדענית בריאות הסביבה שמאמינה שזה עניין של עדיפות. אתר נהדר זה הוא משאב שלא יסולא בפז ומלא במאמרים מעניינים על מוצרי מזון הקשורים לבריאות, בטיחות וחדשות אחרות הקשורות למזון.
ראנגאן ציינה כי למשל, פירות יער נוטים להכיל כמות חומרי הדברה גבוהה מאוד. "כך שאורגני יכול להביא לך ערך רב," אמרה. "מצד שני, אם אתה שוקל את ההבדל בין קניית אבוקדו קונבנציונאלי או אורגני, העור הסמיך לבין העובדה שאבוקדו עשוי לא לדרוש כמו גבוהה של חומרי הדברה לייצורו פירושו שאין ערך בריאותי כה גדול בקניית אורגני."
היא גם ציינה שהורים עם ילדים קטנים צריכים להיות מודעים לכך שמזון אורגני בתזונה של ילדיהם יכול להוריד משמעותית את כמות שאריות ההדברה שהם צורכים. "מדובר בנוירוטוקסינים וכאשר הם מתפתחים בגוף, אפילו ברמות נמוכות, למוח ומערכת העצבים המתפתחת של הילד, הפחתת כמות הטוקסינים היא דרך הרבה יותר בריאה."
כל זה, כמובן, חוזר לעניין המרכזי. אילו פירות וירקות מציבים את האתגרים הכי גדולים בכל הנוגע לחומרי הדברה ואילו מהם פחות בעייתיים?
ישנם שני אתרים שצרכנים צריכים לשים לב אליהם. הראשון הוא רשימה שהוצגה על ידי Environmental Working Group, או EWG. רשימה זו מדרגת פירות וירקות על סמך נתוני שאריות הדברה ממחלקת החקלאות האמריקאית ומינהל המזון והתרופות. ככל שהמספר נמוך יותר, כך יש יותר חומרי הדברה בירקות והפירות. אז יש לכם תפוחים, סלרי, תות, אפרסקים ותרד בחמשת המקומות הראשונים. בחלק התחתון של הרשימה יש אספרגוס, אבוקדו, אננס, תירס מתוק ובצל, כלומר הכמות המזערית ביותר של חומרי הדברה. בפחות מאחוז מהבצל שנדגם, למשל, נמצאו שאריות של חומרי הדברה.
הסיכום של ה-EWG הוא הישיר ביותר, עם רשימה של מה לקנות אורגני ובמה יש הכי פחות חומרי הדברה. לעיון מהיר זה מועיל למדי. לקבוצה יש גם אפליקציה למכשירים ניידים ל-iOS ולאנדרואיד בשם Healthy Living.
קבוצה אחרת שעושה עבודה מרתקת בזירה זו היא Pesticide Action Network. כאן תוכלו ללמוד שמאות מיליוני קילוגרמים של חומרי הדברה מיושמים מדי שנה בארצות הברית, בממוצע כמה קילוגרמים לאדם. אז מה עם האוכל שלכם? כנסו לאתר ובחרו מוצר ולחצו. ייפתח לכם דף שמפרט כמה שאריות של חומרי הדברה נמצאים במוצר מסוים, מה הם והסיכונים הרעילים לאדם ולסביבה. לחצו על שעועית ירוקה, למשל, ותגלו שיש בה 44 שאריות הדברה – שמות כימיים די בלתי ניתנים להשגה. חלקם, כמו קרבנדזים, נחשדים כגורמים לשיבוש הורמונים. אחרים כמו דיאזינון נמצאים גם יחד עם רעלנים לדבורים, רעלים התפתחותיים או רבייתיים ונוירוטוקסינים.
"גילינו שאנשים אסירי תודה שהם יכולים לראות אילו חומרי הדברה קשורים לאיומים בריאותיים מסוימים – ולכן האייקונים של המוח, ה-DNA, הילדים והדבורים היו מועילים לנקודות התמצאות / פרשנות", הסבירה הת'ר פילטיק, דוברת PAN. "לסיכום, חומרי ההדברה משתנים מאוד ברעילותם. זו הסיבה שהפנינו את נתוני השאריות למידע רעיל מ-www.pesticideinfo.org."
ל-PAN יש גם אפליקציית iOS.
בסך הכל, זוהי התחלה טובה עבור שפים פרטיים עד הבית שמנסים להגיש אוכל טהור יותר ורוצים לזהות טוב יותר כיצד מה שהם קונים משפיע על גופם של הלקוחות שלהם.