מחלת הסוכרת או בשמה הרפואי המלא Diabetes mellitus, היא מצב בו הגוף אינו יכול לנצל בצורה מיטבית את האנרגיה שהוא מקבל מן המזון. הסוכרת, אשר נחשבת לאחת המחלות העתיקות הידועות, נגרמת כתוצאה מכשל בהפרשת הורמון האינסולין על ידי תאי הלבלב, או בכשל במעבר של מולקולות הגלוקוז מזרם הדם אל תאי הגוף, שזה למעשה תפקידו העיקרי של הורמון האינסולין. ללא אינסולין הגוף אינו יכול לנצל את הגלוקוז כמו שצריך, ונוצר פגם בייצור האנרגיה של הגוף. ישנם שני סוגים עיקריים של המחלה, סוכרת מסוג 1, האופיינית יותר בילדים ובצעירים, וסוכרת מסוג 2, המאפיינת מבוגרים. אמנם שני הסוגים הללו נוצרים כתוצאה ממנגנון מחלה שונה, אולם לשתיהן מופע דומה המתבטא ביציאה משליטה של רמות הסוכר בגוף.
מדוע בדיקת סוכר חשובה לאיזון הסוכרת?
חולי סוכרת נאלצים לנטר את רמות הסוכר בדם לאורך כל חייהם, על מנת לשמור על איזון ולדעת לפעול ולטפל בהתאם. בדיקת סוכר מאפשרת לחולה להבין מה הם רמות הסוכר בדם, האם הוא נמצא במצבי קיצון בהם רמות הסוכר בגוף גבוהות או נמוכות, וכיצד ניתן לפעול בהתאם. סוכרת היא מחלה שניתן לחיות איתה לאורך זמן, אך היא מצריכה ניהול תזונתי נכון ואורח חיים פעיל, ולעיתים אף שימוש בתרופות או בהזרקת אינסולין שוטפת. על מנת לשמור על איזון לאורך זמן ולהמנע ממצבים מסוכנים או מסיבוכים עתידיים, חשוב לבצע בדיקת סוכר לכל אורך היום, כאשר ההמלצה הרפואית היא לבצע בדיקה לפני הארוחות, שעתים אחרי הארוחה, עם הקימה בבוקר וכמובן בסוף היום.
מה עושים במצבי קיצון?
סוכרת יכולה לגרום למצבי קיצון רפואיים שמצריכים טיפול מיידי. רמות סוכר גבוהות בדם (מצב המכונה היפרגליקמיה) מצריך טיפול באמצעות אינסולין ולעיתים אף טיפול אינטנסיבי יותר בסיוע של צוות רפואי באם הוא נמשך זמן רב. רמות סוכר נמוכות בדם (מצב המכונה היפוגליקמיה) מצריך תגובה מיידית של החולה, מאחר והוא יכול להיות מסכן חיים. בדיקת סוכר היא הדרך היחידה של החולה לאתר מצבים כאלו ולפעול בהתאם.
חולי סוכרת רבים מבצעים בדיקת סוכר באמצעות מכשיר גלוקומטר. הבדיקה מתבצעת באמצעות דקירה באצבע וטפטוף הדם על מקלון מיוחד אשר יחובר לגלוקומטר עצמו. הנתונים מועברים לגלוקומטר באמצעות טיפת הדם שעל הסטיק, והוא מציג את רמות הסוכר בדם תוך פרק זמן קצר. יחד עם זאת, עם התפתחות הטכנולוגיה, פותחו מכשירים אשר מאפשרים ביצוע של בדיקת סוכר ללא דקירה, כאשר אחד מהם הוא הפריסטייל ליברה. באמצעות המכשיר ניתן לבצע בדיקה של רמות הסוכר בדם בצורה מהירה ונוחה, על ידי סריקה של חיישן המחובר לגוף. החיישן מודד את רמות הסוכר בנוזל הבין-תאי אחת לדקה, ומציג את הנתונים הרלוונטיים בכל סריקה. למעשה מדובר בשיטה מהפכנית המספקת מענה איכותי למי שמתקשה לדקור את עצמו כמה פעמים ביום, ומאפשרת מדידה נוחה ומהירה של רמות הסוכר בדם מבלי התעסקות מיותרת.